Save

Within and between population variations of incubation rhythm of great tits Parus major

In: Behaviour
Authors:
Elena Álvarez ‘Cavanilles’ Institute of Biodiversity and Evolutionary Biology, University of Valencia, PO Box 22085, E-46071 Valencia, Spain

Search for other papers by Elena Álvarez in
Current site
Google Scholar
PubMed
Close
and
Emilio Barba ‘Cavanilles’ Institute of Biodiversity and Evolutionary Biology, University of Valencia, PO Box 22085, E-46071 Valencia, Spain

Search for other papers by Emilio Barba in
Current site
Google Scholar
PubMed
Close
Download Citation Get Permissions

Access options

Get access to the full article by using one of the access options below.

Institutional Login

Log in with Open Athens, Shibboleth, or your institutional credentials

Login via Institution

Purchase

Buy instant access (PDF download and unlimited online access):

€36.93

Uniparental incubation frequently means that eggs remain unattended for periods where the incubating bird is foraging out of the nest. The determination of incubation rhythms (i.e., the length and temporal pattern of incubation sessions) and the factors which affect them are therefore important to understand life-history trade-offs. We described the incubation rhythm and its temporal variation of a southern European great tit Parus major population, and review previous studies to check for latitudinal trends. In the studied population, females were active (from first exit in the morning to last entrance in the evening) 12.5 h per day, performing incubation sessions (on-bouts) of 26 min and recesses (off-bouts) of 12 min. Thus, they were incubating around 67% of their active day, or 83% of the whole day. Attentiveness (% of time incubating) increased throughout the incubation period, due to shorter off-bouts. The active day was longer as the number of daylight hours increased. We show for the first time in a bird species that attentiveness was constant along a latitudinal gradient ranging from Norway to Spain. Females spend a higher proportion of the daylight hours out of the nest as latitude decreases, compensating incubation time during the longer nights. Off-bouts were shorter in central European populations, increasing towards the north and the south, while on-bouts showed no latitudinal variation.

Content Metrics

All Time Past 365 days Past 30 Days
Abstract Views 743 107 18
Full Text Views 219 10 0
PDF Views & Downloads 137 13 0