Möchten Sie über diese Zeitschrift informiert bleiben? Klicken Sie bitte auf die Buttons, um unsere Alerts zu abonnieren.
Möchten Sie über diese Zeitschrift informiert bleiben? Klicken Sie bitte auf die Buttons, um unsere Alerts zu abonnieren.
Uniparental incubation frequently means that eggs remain unattended for periods where the incubating bird is foraging out of the nest. The determination of incubation rhythms (i.e., the length and temporal pattern of incubation sessions) and the factors which affect them are therefore important to understand life-history trade-offs. We described the incubation rhythm and its temporal variation of a southern European great tit Parus major population, and review previous studies to check for latitudinal trends. In the studied population, females were active (from first exit in the morning to last entrance in the evening) 12.5 h per day, performing incubation sessions (on-bouts) of 26 min and recesses (off-bouts) of 12 min. Thus, they were incubating around 67% of their active day, or 83% of the whole day. Attentiveness (% of time incubating) increased throughout the incubation period, due to shorter off-bouts. The active day was longer as the number of daylight hours increased. We show for the first time in a bird species that attentiveness was constant along a latitudinal gradient ranging from Norway to Spain. Females spend a higher proportion of the daylight hours out of the nest as latitude decreases, compensating incubation time during the longer nights. Off-bouts were shorter in central European populations, increasing towards the north and the south, while on-bouts showed no latitudinal variation.
Kauf
Sofortzugang erwerben (PDF-Download und unbegrenzter Online-Zugang):
Institutszugang
Melden Sie sich mit Open Athens, Shibboleth oder Ihren institutionellen Anmeldedaten an.
Persönliche Anmeldung
Melden Sie sich mit Ihrem brill.com-Konto an
Álvarez E., Barba E. (2014). Incubation and hatching periods in a Mediterranean great tit Parus major population. — Bird Stud. 61: 152-161.
Ardia D.R., Cooper C.B., Dhondt A.A. (2006). Warm temperatures lead to early onset of incubation, shorter incubation periods and greater hatching asynchrony in tree swallows Tachycineta bicolor at the extremes of their range. — J. Avian Biol. 37: 137-142.
Ardia D.R., Pérez J.H., Chad E.K., Voss M.A., Clotfelter E.D. (2009). Temperature and life history: experimental heating leads female tree swallows to modulate egg temperature and incubation behaviour. — J. Anim. Ecol. 78: 4-13.
Atiénzar F., Álvarez E., Barba E. (2012). Carbonero común — Parus major. — In: Enciclopedia Virtual de los Vertebrados Españoles ( Salvador A., Morales M.B., eds). Museo Nacional de Ciencias Naturales, Madrid, available online at http://www.vertebradosibericos.org/.
Bryan S.M., Bryant D.M. (1999). Heating nest-boxes reveals an energetic constraint on incubation behavior in great tits Parus major. — Proc. Roy. Soc. Lond. B: Biol. Sci. 266: 157-162.
Chalfoun A.D., Martin T.E. (2007). Latitudinal variation in avian incubation attentiveness and a test of the food limitation hypothesis. — Anim. Behav. 73: 579-585.
Conway C.J., Martin T.E. (2000). Evolution of passerine incubation behavior: influence of food, temperature, and nest predation. — Evolution 54: 670-685.
Cooper C.B., Voss M.A. (2013). Avian incubation patterns reflect temporal changes in developing clutches. — PLoS ONE 8: e65521.
Cramp S., Perrins C.M. (1993). The birds of the Western Palearctic, Vol. VII. — Oxford University Press, Oxford.
Cresswell W., McCleery R.H. (2003). How great tits maintain synchronization of their hatch date with food supply in response to long-term variability in temperature. — J. Anim. Ecol. 72: 356-366.
De Heij M.E., Ubels R., Visser G.H., Tinbergen J.M. (2008). Female great tits Parus major do not increase their daily energy expenditure when incubating enlarged clutches. — J. Avian Biol. 39: 121-126.
Freitag A., Martinoli A., Urelai J. (2001). Monitoring the feeding activity of nesting birds with an autonomous system: case study of the endangered Wryneck Jynx torquilla. — Bird Stud. 48: 102-109.
Greño J.L., Belda E.J., Barba E. (2008). Influence of temperatures during the nestling period on post-fledging survival of great tit Parus major in a Mediterranean habitat. — J. Avian Biol. 39: 41-49.
Haftorn S. (1981a). Incubation rhythm in the great tit Parus major. — Fauna Norv. Ser. C Cinclus 4: 9-26.
Haftorn S. (1981b). Incubation during the egg-laying period in relation to clutch-size and other aspects of reproduction in the great tit Parus major. — Ornis Scand. 12: 169-185.
Hinde R.A. (1952). The behaviour of the great tit (Parus major) and some other related species. — Behaviour Suppl. 1: 1-201.
Ippi S., Vásquez R.A., Moreno J., Merino S., Villavicencio C.P. (2012). Breeding biology of the southern house wren on Chiloé Island, Southern Chile. — Wilson J. Ornithol. 124: 531-537.
Joyce E.M., Sillet T.S., Holmes R.T. (2001). An inexpensive method for quantifying incubation patterns of open-cup nesting birds, with data for Black-throated Blue Warblers. — J. Field Ornithol. 72: 369-379.
Kluijver H.N. (1950). Daily routines of the Great Tit, Parus m. major L. — Ardea 38: 99-135.
Kosztolányi A., Székely T. (2002). Using a transponder system to monitor incubation routines of snowy plovers. — J. Field Ornithol. 73: 199-205.
Lambrechts M.M., Adriaensen F., Ardia D.R., Artemyev A.V., Atiénzar F., Bańbura J., Barba E., Bouvier J.-C., Camprodon J., Cooper C.B., Dawson R.D., Eens M., Eeva T., Faivre B., Garamszegi L.Z., Goodenough A.E., Gosler A.G., Grégoire A., Griffith S.C., Gustafsson L., Johnson L.S., Kania W., Keišs O., Llambias P.E., Mainwaring M.C., Mänd R., Massa B., Mazgajski T.D., Møller A.P., Moreno J., Naef-Daenzer B., Nilsson J.-Å., Norte A.C., Orell M., Otter K.A., Park C.R., Perrins C.M., Pinowski J., Porkert J., Potti J., Remes V., Richner H., Rytkönen S., Shiao M.-T., Silverin B., Slagsvold T., Smith H.G., Sorace A., Stenning M.J., Stewart I., Thompson C.F., Tryjanowski P., Török J., Van Noordwijk A.J., Winkler D.W., Ziane N. (2010). The design of artificial nestboxes for the study of secondary hole-nesting birds: a review of methodological inconsistencies and potential biases. — Acta Ornithol. 45: 1-26.
Londoño G.A., Levey D.J., Robinson S.K. (2008). Effects of temperature and food on incubation behaviour of the northern mockingbird, Mimus polyglottos. — Anim. Behav. 76: 669-677.
Marín M. (2008). Intermittent incubation in two neotropical swifts: an adaptation to life in the aerial environment? — Ornithol. Neotropical 19: 391-402.
Martin T.E. (2002). A new view of avian life-history evolution based on an incubation paradox. — Proc. Roy. Soc. Lond. B: Biol. Sci. 269: 309-316.
Martin T.E., Auer S.K., Bassar R.D., Niklison A.M., Lloyd P. (2007). Geographic variation in avian incubation periods and parental influences on embryonic temperature. — Evolution 61: 2558-2569.
Matysioková B., Remeš V. (2010). Incubation feeding and nest attentiveness in a socially monogamous songbird: role of feather colouration, territory quality and ambient environment. — Ethology 116: 596-607.
Matysioková B., Remeš V. (2011). Responses to increased costs of activity during incubation in a songbird with female-only incubation: does feather colour signal coping ability? — J. Ornithol. 152: 337-346.
Maurer G. (2008). Who cares? Males provide most parental care in a monogamous nesting cuckoo. — Ethology 114: 540-547.
Nilsson J.F., Stjernman M., Nilsson J.-Å. (2008). Experimental reduction of incubation temperature affects both nestling and adult blue tits Cyanistes caeruleus. — J. Avian Biol. 39: 553-559.
Olson C.R., Vleck C.M., Vleck D. (2006). Periodic cooling of bird eggs reduces embryonic growth efficiency. — Phisiol. Biochem. Zool. 79: 927-936.
Reid J.M., Monaghan P., Ruxton G.D. (1999). The effect of clutch cooling rate on starling, Sturnus vulgaris, incubation strategy. — Anim. Behav. 58: 1161-1167.
Ricklefs R.E., Brawn J. (2013). Nest attentiveness in several Neotropical suboscine passerine birds with long incubation periods. — J. Ornithol. 154: 145-154.
Rompré G., Robinson W.D. (2008). Predation, nest attendance, and long incubation periods of two Neotropical antbirds. — Ecotropica 14: 81-87.
Spaans B., van’t Hoff C.A., van der Veer W., Ebbinge B.S. (2007). The significance of female body stores for egg laying and incubation in dark-bellied brent geese Branta bernicla bernicla. — Ardea 95: 3-15.
Tinbergen J.M., Williams J.B. (2002). Energetics of incubation. — In: Avian incubation: behaviour, environment and evolution. ( Deeming D.C., ed.). Oxford University Press, New York, NY, p. 299-313.
Tomás G., Barba E., Merino S., Martínez J. (2012). Clutch size and egg volume in great tits (Parus major) increase under low intensity electromagnetic fields: a long-term field study. — Environ. Res. 118: 40-46.
Vincze O., Székely T., Küpper C., AlRashidi M., Amat J.A., Argüelles Ticó A., Burgas D., Burke T., Cavitt J., Figuerola J., Shobrak M., Montalvo T., Kosztolány A. (2013). Local environment but not genetic differentiation influences biparental care in ten plover populations. — PLoS ONE 8: e60998.
Voss M.A., Hainsworth F.R., Ellis-Felege S.N. (2006). Use of new model to quantify compromises between embryo development and parental self-maintenance in three species of intermittently incubating passerines. — J. Therm. Biol. 31: 453-460.
Webb D.R. (1987). Thermal tolerance of avian embryo: a review. — Condor 89: 874-898.
Weeden J.S. (1966). Diurnal rhythms of attentiveness of incubating female tree sparrows (Spizella arborea) at a northern latitude. — Auk 83: 368-388.
Wheelwright L.A., Beagley J.C. (2005). Proficient incubation by inexperienced savannah sparrows (Passerculus sandwichensis). — Ibis 147: 67-76.
Wiebe K.L. (2008). Division of labour during incubation in a woodpecker Colaptes auratus with reversed sex roles and facultative polyandry. — Ibis 150: 115-124.
Zar J.H. (1996). Biostatistical analysis, 3rd edn. — Prentice-Hall, Upper Saddle River, NJ.
Zimmerling J.R., Ankney C.D. (2005). Variation in incubation patterns of red-winged blackbirds nesting at lagoons and ponds in Eastern Ontario. — Wilson Bull. 117: 280-290.
| Insgesamt | Letzte 365 Tage | In den letzten 30 Tagen | |
|---|---|---|---|
| Aufrufe von Kurzbeschreibungen | 742 | 106 | 17 |
| Gesamttextansichten | 219 | 10 | 0 |
| PDF-Downloads | 137 | 13 | 0 |
Uniparental incubation frequently means that eggs remain unattended for periods where the incubating bird is foraging out of the nest. The determination of incubation rhythms (i.e., the length and temporal pattern of incubation sessions) and the factors which affect them are therefore important to understand life-history trade-offs. We described the incubation rhythm and its temporal variation of a southern European great tit Parus major population, and review previous studies to check for latitudinal trends. In the studied population, females were active (from first exit in the morning to last entrance in the evening) 12.5 h per day, performing incubation sessions (on-bouts) of 26 min and recesses (off-bouts) of 12 min. Thus, they were incubating around 67% of their active day, or 83% of the whole day. Attentiveness (% of time incubating) increased throughout the incubation period, due to shorter off-bouts. The active day was longer as the number of daylight hours increased. We show for the first time in a bird species that attentiveness was constant along a latitudinal gradient ranging from Norway to Spain. Females spend a higher proportion of the daylight hours out of the nest as latitude decreases, compensating incubation time during the longer nights. Off-bouts were shorter in central European populations, increasing towards the north and the south, while on-bouts showed no latitudinal variation.
| Insgesamt | Letzte 365 Tage | In den letzten 30 Tagen | |
|---|---|---|---|
| Aufrufe von Kurzbeschreibungen | 742 | 106 | 17 |
| Gesamttextansichten | 219 | 10 | 0 |
| PDF-Downloads | 137 | 13 | 0 |