Nannophrys ceylonensis (Ranidae) is a terrestrial breeding anuran, found on wet vertical or near-vertical rock surfaces. Non-breeding adult males and females take refuge in separate crevices in the rock surfaces during the day and emerge at night to forage. Males can be polygynous; mating takes place inside crevices. Fathers exhibit paternal care for multiple clutches of eggs and guard eggs from predators. Paternal care of this species is obligatory; hatching success decreases without it. Females do not contribute to parental care. Males show nest site fidelity and defend territories against conspecifics. A scarcity of suitable nest sites may limit reproductive success in N. ceylonensis. Larvae hatch at Gosner stages 21-22 and leave their nests at stages 24-25 to live as truly terrestrial tadpoles, foraging on the rock surfaces near their natal nests.
Purchase
Buy instant access (PDF download and unlimited online access):
Institutional Login
Log in with Open Athens, Shibboleth, or your institutional credentials
Personal login
Log in with your brill.com account
| å ¨é¨æé´ | è¿å»ä¸å¹´ | è¿å»30天 | |
|---|---|---|---|
| æè¦æµè§æ¬¡æ° | 423 | 82 | 16 |
| å ¨ææµè§æ¬¡æ° | 27 | 1 | 0 |
| PDFä¸è½½æ¬¡æ° | 18 | 0 | 0 |
Nannophrys ceylonensis (Ranidae) is a terrestrial breeding anuran, found on wet vertical or near-vertical rock surfaces. Non-breeding adult males and females take refuge in separate crevices in the rock surfaces during the day and emerge at night to forage. Males can be polygynous; mating takes place inside crevices. Fathers exhibit paternal care for multiple clutches of eggs and guard eggs from predators. Paternal care of this species is obligatory; hatching success decreases without it. Females do not contribute to parental care. Males show nest site fidelity and defend territories against conspecifics. A scarcity of suitable nest sites may limit reproductive success in N. ceylonensis. Larvae hatch at Gosner stages 21-22 and leave their nests at stages 24-25 to live as truly terrestrial tadpoles, foraging on the rock surfaces near their natal nests.
| å ¨é¨æé´ | è¿å»ä¸å¹´ | è¿å»30天 | |
|---|---|---|---|
| æè¦æµè§æ¬¡æ° | 423 | 82 | 16 |
| å ¨ææµè§æ¬¡æ° | 27 | 1 | 0 |
| PDFä¸è½½æ¬¡æ° | 18 | 0 | 0 |